Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Περί των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ

Το θέμα με τις καθαρίστριες που έχουν μπει σε διαθεσιμότητα και πρόκειται να απολυθούν έχει κερδίσει το τελευταίο διάστημα τα φώτα της δημοσιότητας.
Εν συντομία πρόκειται για περίπου 531 μόνιμες 4ωρες καθαρίστριες διαφόρων κτιρίων του ΥΠΟΙΚ, υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και πρόκειται(;) να απολυθούν.Την καθαριότητα των κτιρίων αναλαμβάνουν με outsource συνεργεία ιδιωτών.

Οι γνωστοί «τυμβωρύχοι»-λαϊκιστές της αριστεράς και της προόδου φυσικά υποστηρίζουν και καπελώνουν τον «αγώνα» των καθαριστριών για «αξιοπρέπεια».
Για παράδειγμα η φωτογραφία αποτυπώνει εύλογα πόσο όμορφα κουμπώνει ο κρατισμός, ο μαρξισμός και η νοοτροπία του «λεφτά (των άλλων) υπάρχουν:

Οι συγκεκριμένες καθαρίστριες μονιμοποιούνται στο Δημόσιο με το επαίσχυντο Προεδρικό διάταγμα Πάκη Παυλόπουλου το 2009 με το οποίο μονιμοποιήθηκαν χιλιάδες συμβασιούχοι (καθαρίστριες, διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ κτλ). Αυτό το διάταγμα σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλη την αντιπολίτευση καταγγέλλεται ως ο ορισμός των πελατειακών σχέσεων. Και ορθότατα, γιατί αυτό ακριβώς ήταν.

Ωστόσο τώρα που κάποιοι από αυτούς που προσελήφθησαν με πελατειακή σχέση (=καθαρίστριες) είναι να απομακρυνθούν από το κράτος, η ιδεοληψία, η ψηφοθηρία και ο πολιτικός κυνισμός της αριστεράς της «προόδου» επιτάσσουν να χαϊδέψει τα αυτιά των καθαριστριών, όπως κάνει για κάθε συντεχνία ή ομάδα ΔΥ που θίγεται. Με λίγα λόγια αυτοαναιρείται.

Εσχάτως στελέχη της ΝΔ όπως η Ελίζα Βόζενμπεργκ, γνωστή για τα πανάκριβα συνολάκια που φοράει, προέτρεψε τις καθαρίστριες να μην σταματήσουν τον αγώνα τους, ενώ και ο Φαήλος Κρανιδιώτης έγραψε ότι ο αγώνας των καθαριστριών είναι δίκαιος. Πλειοδοσία λαϊκισμού και ψυχοπονιάς.

Καταρχάς η άποψη μου περί της «αξιοπρέπειας» του αγώνα είναι ότι δεν περιέχει ούτε στάλα αξιοπρέπειας. Και αυτό διότι δεν θεωρώ αξιοπρεπές ενώ ο εργοδότης σου λέει «δεν σε χρειάζομαι άλλο» εσύ να κατασκηνώνεις όπου γουστάρεις επί μήνες έξω απο τα γραφεία του πρώην εργοδότη, και να προκαλείς στημένες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ για να προσελκύσεις το ενδιαφέρον αλλά και την συμπάθεια της κοινής γνώμης. Αν είχες αξιοπρέπεια θα την έπαιρνες και θα πήγαινες να εργαστείς αλλού για να προσπαθήσεις να αμειφθείς με περισσότερα χρήματα.
Η μήπως οι συγκεκριμένες μπορούν να καθαρίζουν μόνο δημόσια κτίρια και όχι ιδιωτικά;

Αλλά ας πούμε ότι τα παραπάνω είναι η προσωπική, ανάλγητη και υποκειμενική μου άποψη.
Ας δούμε και τα μαθηματικά της υπόθεσης τα οποία και δεν επιδέχονται αμφισβητήσεως (εκτός βέβαια και αν μιλάμε για βαριές, ανίατες υποθέσεις ψεκασμού).

(1) Το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι το μηνιαίο όφελος από το outsource του καθαρισμού: 209.000€ τον μήνα = 2,508 εκ€ τον χρόνο, τουλάχιστον, πηγή εδώ. Σε λογικούς ανθρώπους, και μόνο αυτό θα αρκούσε, αλλά στην Ελλαδάρα βρισκόμαστε οπότε πάμε παρακάτω.

(2) Ακούσαμε ότι οι καθαρίστριες αμείβονται με πολύ λίγα χρήματα. Μάλιστα ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα απόφασης Πρωτοδικείου, μιας απόφαση που αξίζει να αποτελεί case study σε σεμινάρια νομικής, και που αξίωνε την άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης τους. Φυσικά και εύλογα ο Άρειος Πάγος ακύρωσε την παραπάνω απόφαση.

Ποια όμως είναι η αλήθεια;

Το antinews.gr μέσω πηγής ΥΠΟΙΚ, δημοσίευσε αναλυτικά στοιχεία που αφήνουν τον ανυποψίαστο άναυδο.

Οι εν λόγω καθαρίστριες για 4 ώρες εργασία αμείβονταν κατά μέσο όρο με ~1.066€ μεικτά.
Αυτό σημαίνει ότι 1 καθαρίστρια αμειβόταν με όσα χρήματα θα έπαιρναν 3,6 αντίστοιχοι 4ωροι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα.

1.066€ η 4ωρη εργασία στο Δημόσιο, 293€ η αντίστοιχη αμοιβή αν είσαι ιδιώτης. Εκπληκτικό;

Άλλο ένα παράδειγμα:
Καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ: 1.066€ / 4ώρες εργασίας την ημέρα * 22 εργάσιμες τον μήνα = 12,11€ την ώρα
Ιδιωτικός υπάλληλος πλήρους απασχόλησης με μισθό: 1.000€ / 8 ώρες εργασίας * 22 εργάσιμες = 5,68€ την ώρα
Ιδιωτικός υπάλληλος πλήρους απασχόλησης με βασικό μισθό: 586€ / 8 ώρες εργασίας * 22 εργάσιμες = 3,33€ την ώρα

Ο τραγέλαφος είναι ότι υπάρχουν και καμιά 30αριά 8ωρες καθαρίστριες οι οποίες δεν είναι σε διαθεσιμότητα. Συνεχίζουν να καθαρίζουν το ΥΠΟΙΚ αμειβόμενες με 2400€ μεικτά.
Μιλάμε για 2.400€ οι 8ωρες και 1.066€ οι 4ωρες μετά από τις περικοπές στο Δημόσιο που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια.

Εύλογο βέβαια το ερώτημα: Αν τώρα κερδίζουν τόσα, πόσα έπαιρναν πριν τις περικοπές;

Εκατομμύρια συμπολίτες μας στον ταλαίπωρο ιδιωτικό τομέα προσπαθούν να βρουν εργασία ακόμα και τον ιδιαίτερα χαμηλό βασικό μισθό. Είναι απίστευτη, τερατώδης πρόκληση να αμείβει το ημιθανές οικονομικά Δημόσιο υπαλλήλους Υ.Ε. για καθαρισμό με τέτοιους υψηλότατους μισθούς.

Μήπως «λεφτά υπάρχουν» ακόμα και το 2014;
Εσύ άνεργε που ψάχνεις για εργασία 6 μήνες και το μόνο που βρίσκεις είναι part time με 300€ μεικτά «και αν σου αρέσει», πως σου φαίνεται αυτό;
Εσύ υπάλληλε που δουλεύεις 10ωρα για να αμείβεσαι το 1/3 όσων παίρνουν οι 4ωρες καθαρίστριες, τι γνώμη έχεις;

Πέραν των ανωτέρω εξοργιστικών στοιχείων, ακούσαμε και διαβάσαμε για μισθούς «πείνας».
«Δεν παίρνουν χιλιάρικα, να 900€ παίρνουν» ή «να ορίστε, παίρνουν 450€ καθαρά» λένε οι προπαγανδιστές (ή οι στόκοι)
Πρόκειται περί απύθμενου θράσους και στρεψοδικίας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας που δημοσιεύτηκαν στην Ελευθεροτυπία, για να πειστούμε ότι οι μισθοί τους είναι χαμηλοί, ωστόσο δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν τα εκκαθαριστικά και έτσι πέτυχαν το τέλειο αυτογκόλ.

Να γιατί:
Μια προσεκτικότερη ματιά στα δημοσιευθέντα εκκαθαριστικά καταδεικνύει την αλήθεια: ο μεικτός μισθός είναι 900€. Ωστόσο αφορά μόνο το 75% του κανονικού μισθού διότι οι καθαρίστριες είναι σε διαθεσιμότητα. Άρα ο κανονικός της κυρίας που έδωσε το εκκαθαριστικό της στην Ελευθεροτυπία είναι 1.200€.
Το ξαναγράφω για να μην το ξεχνάμε: ΓΙΑ 4 ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Τα καθαρά της είναι μόνο 450€ όπως ισχυρίζονται διάφοροι; Όχι δεν είναι μόνο τόσα. Η συγκεκριμένη κυρία ήταν τόσο καλά αμειβόμενη που είχε πάρει στεγαστικό δάνειο ενδεχομένως από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων(στα εκκαθαριστικά εμφανίζεται πάνω δεξιά με κωδικό ΤΠΔ) η δόση του οποίου βεβαίως, αφαιρείται αυτομάτως από τα καθαρά.

Άρα δεν μιλάμε για 450€ αλλά για 700€ καθαρά που και πάλι είναι το 75% όσων έπαιρναν πριν μπουν σε διαθεσιμότητα. Τα καθαρά στον πλήρη μισθό της θα ήταν 930€.
Ας το επαναλάβω: ΓΙΑ 4 ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ.

(3) Τελικά χρειαζόμασταν αριθμητικά τόσες καθαρίστριες στο ΥΠΟΙΚ;
Να απαντήσω με ένα παράδειγμα: Το κτίριο του ΥΠΟΙΚ στην Καραγεώργη Σερβίας είναι 2.900τμ. Σε αυτό απασχολούνταν 40 καθαρίστριες. Σε κάθε καθαρίστρια αναλογούσαν 73τμ καθαρισμού!
Εσείς οι αναγνώστες, πόσα λεπτά κάνετε στο σπίτι σας για να καθαρίσετε 73τμ;
20 λεπτά;
Μισή ώρα;;
Μία ώρα;;;
Και όμως το Δημόσιο μας, επειδή σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων, ήθελε 1 καθαρίστρια ανά 73 τμ, κάθε μέρα για 4 ώρες (τουτέστιν 1 ώρα για 18τμ!) .
Την συνέχιση αυτής της αθλιότητας, υποστηρίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και διάφοροι της «λαϊκής» δεξιάς.

Επίλογος
Η προπαγάνδα που έχουμε υποστεί σε οποιοδήποτε θέμα αφορά απομάκρυνση αχρείαστων ή/και αργόμισθων ΔΥ είναι άνευ προηγουμένου. Ωστόσο κάποια ζητήματα έχουν εκτός από ηθικό και σημειολογικό αντίκτυπο. Οποιαδήποτε υποχώρηση του Δημόσιου και επαναπρόσληψη των καθαριστριών με τους συγκεκριμένους μισθούς θα αποτελεί συντριπτική ήττα αλλά και ύβρι έναντι των εκατομμυρίων ανέργων ή χαμηλά αμειβόμενων φορολογούμενων του ιδιωτικού τομέα.

Το θέμα δεν είναι μόνο ηθικό (σε σχέση με την υπερφορολόγηση αλλά και την ανεργία που υφίσταται ο ιδιωτικός τομέας) αλλά και πρακτικό. Το Δημόσιο θα μπορούσε για παράδειγμα με τα χρήματα που εξοικονομούνται από τις απολύσεις και το outsource να προσλάβει νοσηλευτές, γιατρούς ή οποιαδήποτε άλλη σημαντική ειδικότητα χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση όταν μια επιχείρηση κάνει περικοπές προσωπικού, ξεκινάει απο τους λιγότερο απαραίτητους για αυτό που λέμε run the business.

Φυσικά περιμένουμε την εξαργύρωση της επαναστατικότητας των καθαριστριών ανάλογη με αυτήν της Αγλαΐας Κυρίτση της πρώην ΕΡΤ, που κατέβηκε υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ή μήπως να περιμένουμε και καμιά υποψηφιότητα με την ΝΔ; Ποτέ δεν ξέρεις


IL

10 σχόλια :

  1. Αυτοί οι μισθοί πληρώνονται από κορόιδα που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα (όσοι δουλεύουν ακόμα…)
    Με αυτούς τους ορους, είναι πολύ λογικό να κάνουν τα πάντα για να μην χάσουν το βόλεμα και… προς θεού! Να μην αναγκαστούν να δουλέψουν με τους πραγματικούς ορους που δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας…

    Δημόσιο forever!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τι είναι αυτά που λες ρε ανάλγητε; Να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα; Μόνο τα δημόσια κτίρια ξέρουν να καθαρίζουν...

      Διαγραφή
  2. Όπα!!!Κάτι μου βρωμάει εδώ.Οι μισθοί αυτοί με το νέο μισθολόγιο θα ήταν πολύ μικρότεροι,οπότε η σύγκριση είναι άκυρη,άκαιρη και προπαγανδιστική.Κάποιοι συνεχίζουν να ταίζουν με κουτόχορτο τους ανίδεους πολίτες.Προσοχή,κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι ομως το ενα αναφερει ΤΠΔΥ 3985/11 κράτηση..ειναι εν μεσω κρισης....

      Διαγραφή
  3. O "Ιδιωτικός τομέας" ,που χρησιμοποιούν κάποιοι για να κάνουν την φτωχή προπαγανδούλα τους, δεν εκφράζει απαραίτητα την πραγματικότητα, αλλά τον καιροσκοπισμό του εκάστοτε Ελληνάρα εργοδότη και την εκμετάλλευση της έννοιας της κρίσης για προσωπικό του όφελος. Με απαιτήσεις πάντα για το καλύτερο αποτέλεσμα, στην χαμηλότερη τιμή, στον συντομότερο χρόνο, εξόφληση εάν και όποτε, και το ενδεχόμενο του "πιστολιάσματος" να πλανάται στον αέρα σε κάθε συνεργασία, δημιούργησαν ένα κατεστημένο εργασιακής δουλείας, χάρη ,φυσικά, σε εσάς που το αγκαλιάσατε για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Και φυσικά ώς γνήσια "μιάσματα" που είστε, τώρα έχει έρθει σειρά για την κατσίκα του γείτονα μια και η δικιά μας ψόφησε. Άν θεωρείτε "βόλεμα" την προσπάθεια κάποιου να ζεί σε πιο σταθερές και ανθρώπινες συνθήκες σε μια απο τις πιο ακριβές και διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, μάλλον εξυπηρετείτε ξένα συμφέροντα. Και το γεγονός ότι μετά απο αμέτρητα χρόνια ρεμούλας εσείς ασχολείστε με τις συμβάσεις των καθαριστριών και το άν θα έπρεπε να παίρνουν 2 κατοστάρικα περισσότερα ή λιγότερα, δείχνει το χαμηλό επίπεδο της δεξιάς προπαγανδιστικής μικροπολιτικής που πάτε να ασκήσετε στον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχα...Η αλήθεια είναι ότι και η πιο πετυχημένη εταιρεία αν έδινε τέτοιους μισθούς σε καθαρίστριες θα φαλήριζε. Οπότε η φτωχή προπαγανδούλα, και γενικά τα φτωχά επιχειρήματα ανήκουν επάξια στην αριστερά που βρίσκεται μονίμως εντελώς εκτός πραγματικότητας.

      Διαγραφή

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας