Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ανάπτυξη μετά απο πολλά χρόνια

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε κάτι που εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε:
Σημαντική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το Γ Τρίμηνο του έτους που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη.


Επίσης αναθεώρησε τα στοιχεία του ΑΕΠ Β τριμήνου σε ανάπτυξη 0,4% κάνοντας το το 1ο τρίμηνο που η οικονομία αναπτύσσεται από το Α τρίμηνο 2010.

Ασχέτως των επί μέρους παραμέτρων και υπαρκτών προβλημάτων, είναι ένα θετικό ορόσημο που τερματίζει την μεγαλύτερη ύφεση που έχει υποστεί η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Ανάλυση

Το πρώτο 9μηνο 2014 το ΑΕΠ ανήλθε σε 139.872 δις € έναντι 139.084 δις του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος 2013. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,6%, εντός των προβλέψεων ΕΕ, ΔΝΤ και Προϋπολογισμού.


Στα επί μέρους τρίμηνα, ύφεση είχαμε το Α τρίμηνο ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε τα Β και Γ τρίμηνα.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ανάλυση τριμήνων ως Q2 οπότε θα δούμε ποιοι τομείς οδήγησαν σε ανάπτυξη το Β τρίμηνο.

Η εξίσωση βάσει της οποίας υπολογίζεται το ΑΕΠ είναι
Ιδιωτική Κατανάλωση + Κρατική Κατανάλωση + Επενδύσεις + (Εξαγωγές – Εισαγωγές)

Για το Β Τρίμηνο το αποτέλεσμα είναι :



Παρατηρούμε οριακή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης, μείωση των επενδύσεων και ίδιες ποσοστιαίες αυξήσεις εξαγωγών (περιλαμβάνει τουρισμό) και εισαγωγών.

Τα αντίστοιχα συγκριτικά αποτελέσματα για το Α εξάμηνο 2013 vs 2014 είναι:



Η διαφοροποίηση σε σχέση με τα αποτελέσματα τριμήνου είναι η μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών, δηλαδή του κατά βάση του τουρισμού. Παρόλαυτά συνεχίζει η εμφάνιση εμπορικού ελλείμματος ύψους 3,8 δισ €.

Η αύξηση της κατανάλωσης, ιδιαίτερα της ιδιωτικής, είναι μια σημαντική ένδειξη ότι οι αυξητικές τάσεις θα συνεχιστούν. Φυσικά το εν λόγω γεγονός δεν αναιρεί την υψηλή συμμετοχή της στον σχηματισμό του ΑΕΠ όπερ σημαίνει μεγάλη εξάρτηση του ΑΕΠ σε μειώσεις της.

Τέλος αξίζει να αναφερθούμε σε αναρτήσεις σε social media δημοσιεύματος το οποίο αναφέρει ότι η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται αποκλειστικά στην αναθεώρηση που έγινε με το ESA-2010.

Ειδικά αυτό

Είναι ένα αγαπημένο τους σπορ, καθε αρνητικη ειδηση υιοθετειται αυτοματως ως θεσφατο ενώ καθε θετικη ειδηση περιεχει χαλκευση, συνομωσια, σκοπιμοτητα.

Αυτοί που το διακινούν λοιπόν, δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν ούτε την ημερομηνία του (Ιανουάριος 2014 και συνεπώς έκανε λόγω για προβλέψεις και όχι για πραγματικότητα) ούτε να διαβάσουν τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ η οποία ανάφερε ότι η αύξηση του ΑΕΠ λόγω της αλλαγής μεθοδολογίας ήταν ελάχιστη (400 εκ €).

Η δημοσίευση της ΕΛΣΤΑΤ με τα πραγματικά στοιχεία εδώ

Ας είναι λίγο προσεκτικοί την επόμενη φορά

IL








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας