Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Της κωλοτούμπας το ανάγνωσμα...

Γράφει ο Linksjager

Αφού λοιπόν όπως φαίνεται γλυτώσαμε το ατύχημα (έστω για 4 μήνες), κάνουμε έναν απολογισμό του πρώτου μήνα διακυβέρνησης του 1η φορά αριστερά, που έφερε (ή περιμέναμε να φέρει) νέα ήθη στον πολιτικό βίο της χώρας μας.

Ο κος Τσίπρας αναγκάστηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι και να βρει λύση με αυτούς που αποκαλούσε «γκάνγκστερ της Ευρώπης» και τον «Kο με το περίεργο όνομα» βλ. Ντάισελμπλουμ.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μας είπε, πως «είναι κέρδος για τον ελληνικό λαό, το γεγονός ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης που εγκρίθηκε από το Eurogroup είναι γενικόλογη και δεν έχει δεσμευτικές παρεμβάσεις. Το γεγονός αυτό αφήνει περιθώρια να γίνουν παρεμβάσεις».

Προφανώς και ο κόσμος (δεν) καταλαβαίνει πως παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν και από το Eurogroup. Συνεχίζει και λέει πως, «θα γίνεται διαβούλευση με τους θεσμούς για τα νομοσχέδια πριν την ψήφισή τους».

Υποθέτουμε πως αντίστοιχα θα χαρακτηριστεί η χώρα ως προτεκτοράτο και η κυβέρνηση ως δωσίλογη που κυβερνιέται από την Τροΐκα (συγγνώμη από τους Θεσμούς).

Η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751ευρώ, από τα χείλη Σκουρλέτη, πάει για τέλος 2016 και εφόσον έχουν πάρει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Η λεγόμενη Σεισάχθεια για όλους και για κάθε είδους οφειλή και το ότι «δεν θα υπάρχει πολίτης που δεν θα ευνοηθεί και δεν θα εξυπηρετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», από τα χείλη Μητρόπουλου, έγινε ρύθμιση που θα συζητηθεί με έγκριση από τους Θεσμούς.

Το δε αφορολόγητο των 12000ευρώ για όλους (αποτελεί δέσμευση Θεσ/νικης), πήρε αναβολή και σταδιακά θα δούμε αν και πως θα υλοποιηθεί. Στη δε ερώτηση στον Κο Βαρουφάκη πως αυτό αποτελεί προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε «Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι μέλος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ». (σας θυμίζει κάτι;;; βλ. Χαρδούβελη με ΕΝΦΙΑ)

Το δε κοστολογημένο πρόγραμμα που βασιζόταν στη μεταρρύθμιση της «πάταξης της φοροδιαφυγής», πλέον διά χείλη Βαρουφάκη αιωρείται, δηλώνοντας «Άγνωστο πόσα θα βγάλουμε από την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Οι ιδιωτικοποιήσεις που ολοκληρώθηκαν και αυτές που είναι προς υπογραφή, θα παραμείνουν και θα συνεχιστούν. Το Ελληνικό (με απόφαση ΣτΕ) και τα περιφερειακά αεροδρόμια προχωράνε κανονικά. Η επανάσταση για το λιμάνι του Πειραιά έριξε αυλαία με τον πλέον επίσημο τρόπο (Τσίπρας πήγε να προϋπαντήσει τον κινεζικό στόλο) οπότε και ο προβλήτας Ι αλλά και ο ΟΛΠ θα προχωρήσουν κανονικά.

Να πούμε εδώ πως σε αντίστοιχες δηλώσεις του κου Σαμαρά για τη συνεργασία με την Κίνα, εισπράτταμε αυτό από τον κο Παπαδημούλη:


Ο δε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κος Τσιρώνης ανακοίνωσε ότι η επένδυση της καναδικής εταιρίας Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής δεν σταματά κι η εξόρυξη χρυσού θα συνεχιστεί κανονικά.

Περήφανα ο κος Τσίπρας λίγες μέρες προ των εκλογών δήλωνε:


Συνολικά (σε γραμμή Λαφαζάνη) ο κος Τσίπρας επίσης δήλωνε:

Και έστελνε πίσω την Μέρκελ και τον Σόιμπλε:

Αλλά συνεχίζει να ζει με την Ελλάδα πειραματόζωο. Προφητικός άλλωστε ήταν και ο κος Παπαδημούλης όταν το Σεπτέμβριο του 2014, μας δήλωνε ακριβώς τι θα έκαναν 5 μήνες μετά:


Βέβαια οι προφητείες του κου Παπαδημούλη συνεχίστηκαν και τους επόμενους μήνες (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2014):


Ο δε κος Τσίπρας, μας υπενθύμιζε την κινδυνολογία της τότε κυβέρνησης:

Αλλά αυτή η χρηματοδότηση είναι που κάνει τώρα την κυβέρνηση να τρέχει.

Ο δε κος Στρατούλης, από τους πιο μαχητικούς, μαζί με τον κο Λαφαζάνη, έγραφε και αυτός πύρινα tweets για τις κόκκινες γραμμές:

Η Τρόικα όμως (Θεσμοί είπαμε), είναι ακόμα εδώ και τα μνημόνια παραμένουν.
Ο δεύτερος δήλωσε πως «Καμία προεκλογική δέσμευση δεν εγκαταλείφθηκε». Τα μνημόνια σκίστηκαν το ίδιο βράδυ όπως έλεγε εδώ και καιρό ναι.

Εξίσου προφητικός μαζί με τον κο Στρατούλη και ο κος Καραμέρος αναφορικά με τη σκληρή διαπραγμάτευση:

Ο κος Βαρουφάκης εν τω μεταξύ μας δήλωσε σήμερα, «Με τη βοήθεια της ΕΕ η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών». Αυτός που έλεγε πως δε θέλουμε περισσότερα λεφτά.

Ερωτηθείς για το πρόβλημα ρευστότητας απάντησε πως «Είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Μπορείτε να φανταστείτε την Ευρώπη να κινδυνεύει τη διάλυσή της για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ;».

Φυσικά και αυτός ξέχασε την γενναίες δηλώσεις που έκανε πριν λίγο καιρό:

Με αυτά και με αυτά, αναρωτιέσαι πως είχαν κοστολογήσει στο πρόγραμμα της Θεσ/νίκης τα έσοδα (αφήνουμε έξω αυτά που υπολόγιζαν από ΕΣΠΑ & ΤΧΣ).

Υπενθυμίζουμε πως γνώριζαν ότι το Μάρτιο είναι αυξημένες οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά δήλωναν πως δε θέλουν και τη δόση των 7,5δις.

Σήμερα επανέρχονται δηλώνοντας πως υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.

Ο μεν κος Γαβριήλ Σακελλαρίδης προαναγγέλλοντας «νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό Δημόσιο» και ο δε κος Φλαμπουράρης (υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου) πως «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και αν δεν έχουμε μαζέψει τη δόση του ΔΝΤ θα ζητήσουμε δίμηνη παράταση».

Οι καθαρίστριες που θα προσλαμβάνονταν άμεσα, με συναίνεση του Δημοσίου, η απόφαση πάει για Οκτώβριο 2015.

Ο κος Γλέζος στο μεταξύ, ζητάει «συγνώμη από τον ελληνικό λαό διότι συνήργησε σε αυτή την ψευδαίσθηση» και δηλώνει πως «η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση».

Από δίπλα και ο κος Λαπαβίτσας, τόνισε πως για τον ίδιο «κόκκινη γραμμή αποτελεί η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και ότι «Δεσμευτήκαμε να πετύχουμε διαγραφή του χρέους και επανεκκίνηση της οικονομίας με ανακούφιση της κοινωνίας. Αν δεν μπορούμε να πετύχουμε και αυτά, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης».

Ο κος Μηλιός σήμερα μίλησε για υποχώρηση της κυβέρνησης στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έκανε λόγο για μία συμφωνία ασαφή, χωρίς αριθμούς, ενώ υποστήριξε πως το μόνο που πέτυχε ο υπουργός Οικονομικών είναι η αλλαγή στην ορολογία («θεσμοί», «υφιστάμενος διακανονισμός»).

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ως ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος. Στο κείμενο αναφέρεται πως το τοπίο που οργανώνεται είναι ασφυκτικό και ελάχιστα θυμίζει τα minimum που επιζητούσε η κυβέρνηση μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου. Αναφερόμενος στο πού κρίθηκε η διαπραγμάτευση, ο κος Μηλιός υποστήριξε πως καθορίστηκε προφανώς τόσο από εξωτερικούς παράγοντες όσο και από εσωτερικούς, οι οποίοι τελικά έπαιξαν και τον καθοριστικό ρόλο.

Έκανε λόγο για ελλιπή προετοιμασία της κυβέρνησης και αντιφατικές τακτικές του ΥΠΟΙΚ, όπως για παράδειγμα:
  •  Την απουσία σοβαρού σχεδίου που να στηρίζεται σε αριθμούς και ανάλυση.
  •  Την εκφορά κάποιων γενικών αρχών της πρότασης για την απομείωση του χρέους από το Λονδίνο.
  •  Η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, σε σχέση με άλλες διαστάσεις. Αυτό αποτελεί αρνητικό σημάδι και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό. Για παράδειγμα, το περιστατικό με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ προφανώς τόνωσε το «εθνικό αίσθημα», αλλά συγχρόνως αφαίρεσε διαπραγματευτική ισχύ.
Πάμε παρακάτω. Τα καταστήματα θα μπορούν να μένουν «ανοικτά τις Κυριακές μόνο σε περιοχές που χαρακτηρίζονται τουριστικές με απόφαση των δήμων», όπως δήλωσε ο κος Σταθάκης. Θυμάστε τι έλεγαν το 2014 όταν άνοιγαν κάποιες Κυριακές;

Αλλά πολύ σωστά όπως έλεγε ο κος Στρατούλης, βρίσκει και τα κάνει η Τρόικα (οι Θεσμοί):


Δυστυχώς όμως έτσι είναι όταν τελικά παρακαλείς για συμβιβασμό:

Το δε mail Χαρδούβελη, που μίλαγε για αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πλέον ξαναήρθε στην επικαιρότητα από τον κο Βαρουφάκη που δήλωσε πως «μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ». Απέκλεισε παραμεθόριο, βιβλία, τον Τύπο, αλλά και τα νησιά. Οπότε μας μένουν ξενοδοχεία και φάρμακα.

Τελικά πολύ καλά τα έλεγε ο κος Τσίπρας:



Και έκαναν ό,τι γινόταν για να μην απογοητεύσουν την κα Μέρκελ:

Ούτε και έδειξαν της Γερμανίας το μεσαίο δάχτυλο, όπως έλεγε το 2013 ο κος Βαρουφάκης:

Και σίγουρα ακολουθούν κατά γράμμα το πρόγραμμα Θεσ/νίκης:


Εν κατακλείδι:



…ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας