Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Είναι δίκαιες οι περικοπές συντάξεων; Ναι είναι, για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους

Οι συντάξεις και το ΕΚΑΣ… ενάμιση σχεδόν μήνα λείπουν για να καταστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος «βιώσιμο» τουλάχιστον από πλευράς δαπανών του ασφαλιστικού –συνταξιοδοτικού συστήματος σε επτά χρόνια από σήμερα.

Συγκεκριμένα όπως είναι γνωστό , η χώρα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, πρέπει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2016 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, προκειμένου να είναι δυνατή η αναχρηματοδότηση του χρέους της με βάση τις δυνατότητες του προϋπολογισμού της. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα κεφάλαια αυτά μπορούν να εξοικονομηθούν μόνο από τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ οι δανειστές υποστηρίζουν ότι χρειάζονται και άμεσες περικοπές στις συντάξεις.

Υπενθυμίζεται πως το 2022 δεν είναι μόνο το έτος κατά το οποίο αναμένεται, από το υπ. Εργασίας, να κορυφωθεί στην Ελλάδα η διαδικασία συνταξιοδότησης της «γενιάς του Πολυτεχνείου», αλλά και το έτος κατά το οποίο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να έχει πέσει το ελληνικό δημόσιο χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ.

Οι πιστωτές μας δεν ζητάνε περικοπές επειδή είναι αιμοβόροι. Όπως αποκαλύφθηκε, ο λόγος πίσω από την επιμονή τους για κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι η θέσπιση κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος ενώ κάθε εχέφρον πολίτης αν δει τι ισχύει στο συνταξιοδοτικό σήμερα (με 414.282 συνταξιούχους να λαμβάνουν 3 ή παραπάνω συντάξεις ή πάνω από 200.000 να είναι σήμερα κάτω των 56 ετών, πηγή εδώ) καταλαβαίνει ότι πρέπει να γίνουν πολύ σοβαρές προσπάθειες για να μην χρεοκοπήσουμε ξανά.

Οι περικοπές στις συντάξεις είναι ο τομέας στον οποίο έχουμε δει σημεία και τέρατα του λαϊκισμού. Φυσικά και είναι οδυνηρό να περικόπτονται συντάξεις ανθρώπων που έχουν δουλέψει σκληρά για πολλά χρόνια, διότι δεν έχουν πολλούς τρόπους για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα.

Από την άλλη όμως το επιχείρημα «εγώ τα έχω δουλέψει, έχω πληρώσει τις εισφορές μου» δεν στέκει πάντα. Ειδικά για Δημόσιους Υπάλληλους, για υπάλληλους ευνοημένων ΔΕΚΟ αλλά και για κάποιες λίγες «ευγενείς» ομάδες του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι βγαίνουν στην σύνταξη κοντά στα 50.

Μερικές απλές μαθηματικές πράξεις αρκούν προς επίρρωση του παραπάνω.
Έστω κάποιος άνδρας υπάλληλος ο οποίος είχε μέσο εισόδημα 2.000€

Χονδρικά οι ασφαλιστικές εισφορές του ήταν 3.620€ / χρόνο και αυτές που πλήρωνε ο εργοδότης του (Δημόσιο ή άλλος) 5.600€ / χρόνο.
Σύνολο 9.220€ / χρόνο.

Έστω ότι ξεκίνησε να εργάζεται στα 25. Εφόσον συνταξιοδοτηθεί στα 54 θα έχει δώσει (αυτός και οι εργοδότες του) 9.220€ * 29 έτη εργασίας = 267.380

Εφόσον φτάσει στο προσδόκιμο ζωής περίπου στα 78, με σύνταξη 1.100€ και φόρο εισοδήματος 920€ / χρόνο θα έχει λάβει συνολικά 12.280€ / χρόνο * 24 (χρόνια ανάμεσα σε ηλικία συνταξιοδότησης και προσδόκιμο ζωής) = 294.720€.

Αυτό σημαίνει ότι ανάμεσα σε καθαρές εισφορές (ιδίου και εργοδοτών) και στο συνολικό καθαρό ποσό συντάξεων που θα λάβει, υπάρχει έλλειμμα 27.340€. Φυσικά σε αυτό δεν περιλαμβάνονται τα κόστη υγείας (νοσοκομεία, περίθαλψη, γιατροί, φάρμακα κτλ) τα οποία καλύπτονται κατά βάση από το κράτος. Εννοείται ότι δεν περιλαμβάνει τα μεγάλα εφάπαξ που επίσης θα λάβει ένας ΔΥ.
Αν ληφθούν και αυτά υπόψη τότε το καθαρό έλλειμμα των 27.340€ αυξάνεται σημαντικά.

Σε κάθε περίπτωση όσοι έχουν βγει πριν τα 60 σε σύνταξη (περίπου 400.000 αυτήν την στιγμή, άγνωστο πότε συνταξιοδοτήθηκαν) δεν δικαιούνται να λένε ότι «έχουν πληρώσει με τις εισφορές τους τις συντάξεις και κακώς μειώνονται». Σαφές είναι ακόμα ότι και οι πιστωτές μας δεν είναι διατεθειμένοι να το δεχτούν όπως για παράδειγμα δηλώνει ρητά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Είναι προφανές ότι όσο επιτρέπονται οι πρώιμες συνταξιοδοτήσεις τόσο πιο κοντά έρχεται μια νέα χρεοκοπία διότι δεν γίνεται το κράτος να επιχορηγεί κάθε χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία με πολλά δις ευρώ (10,9 δισ € το 2014).

Επιπλέον το έλλειμμα μόνο από την διαφορά ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων αγγίζει τα 4 δις €.

Εξακολουθούμε λοιπόν να θεωρούμε ότι το ασφαλιστικό δεν πρέπει να τύχει γενναίας ρύθμισης;

IL



3 σχόλια :

  1. Μέχρι πότε οι νέες γενιές των 500 Ε θα πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους για να απολαμβάνει συντάξεις των 1500 Ε η γενιά που κατέστρεψε την Ελλάδα ,μετά την μεταπολίτευση, επιλέγοντας πολιτικούς που λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, χρέωσαν την χώρα και εξακολουθούν να τους στηρίζουν σε βάρος των επομένων γενεών. Η τελική κατάληξη θα είναι το πολύ 200 Ε και αντιστοιχεί στο: ΟΠΩΣ ΕΣΤΡΩΣΑΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΠΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γλώσσα ΝΔ Πασοκ Σανελ μιλάνε αυτοί που παίρνουν συντάξεις και μισθούς από το δημόσιο και το εργατοπατεριλικι άνω των 1000 Ε τι στιγμή που η νέα γένια δουλεύει για 500. Είτε το θέλουν είτε όχι τα δεδομένα είναι δυσάρεστα γι α αυτούς. Όταν η ΝΔ το Πασοκ λεηλατούσαν τα ταμεία τους δίνοντας συντάξεις σε άσχετους αντιστασιακούς που δεν πλήρωσαν δεκάρα για ασφάλεια όταν κανανε πανάκριβες εξετάσεις δωρεάν όλοι οι ανασφάλιστοι αλλοδαποί και τουρίστες κτλ όλοι αυτοί της παλιάς φρουράς κουνούσαν σημαίες στα λαμογια που κατέστρεψαν την χώρα τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουν. Γλώσσα ΝΔ ή Πασοκ μιλανε όλοι αυτοί που προσπαθούν να κρατήσουν τα κεκτημένα σε βάρος της νέας γενιάς των 500Ε.
    Εγώ μιλάω την γλώσσα της νέας γενιάς που υποφέρει και είμαι αμίλητος ΔΕΝ ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας