Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Μερικές απλές προτάσεις εξοικονόμησης πόρων στο Ασφαλιστικό

Διαβάζουμε συνεχώς ότι οι δανειστές ζητούνε αίμα στις συντάξεις.

Η αλήθεια είναι ότι ζητάνε εξοικονόμηση πόρων ως ένα % του ΑΕΠ, με πλήρη εφαρμογή ήδη συμφωνηθέντων απο το 2010 και 2012 μεταρρυθμίσεων που βέβαια ποτέ δεν εφαρμόστηκαν πλήρως,  με το μίγμα μέτρων να πέφτει στην ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρότεινε μέτρα βασικό εκ των οποίων αποτελεί η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για το 2016 στα 56,3 έτη για τους Δημόσιους Υπάλληλους και στα 60,6 έτη για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. 
Ακριβώς, υπάλληλε ή άνεργε του ιδιωτικού τομέα. Η ιερή αγελάδα του κρατισμού στην Ελλάδα, η βασική αιτία της χρεοκοπίας του 2009-2010 εξακολουθεί να βρίσκεται στις καρδιές των κρατιστων.
Εσύ πρέπει να δουλεύεις 4,3 χρόνια παραπάνω απο έναν σκληρά εργαζόμενο ΔΥ που δεν έχει το άγχος της απόλυσης και της ανεργίας καθόλο τον εργασιακό βίο του.

Γιατί όμως να μην κάνει πράξη η κυβέρνηση μια άλλη δέσμη μέτρων που εξοικονομούν εκατοντάδες εκ ευρώ σε ετήσια βάση;

Πρόταση 1 
Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο είδος των συνταξιούχων του Δημοσίου δεν μπορεί το μάτι του να μην πέσει σε δυο περίεργες κατηγορίες. Προτίνω στον Κο Στρατούλη να επανεξετάσει τις συντάξεις που δίνονται σε 13.559 άτομα ως συμμετέχοντες στην Εθνική Αντίσταση (αλήθεια εν έτη 2015 πόσοι από αυτούς ήταν αντάρτες στα βουνά, γιατί από την εισβολή των Γερμανών το 1941 ως σήμερα έχουν περάσει 74 χρόνια.). Επίσης άλλη μια «περίεργη» κατηγορία συνταξιούχων είναι οι «σχετιζόμενοι με πολέμους». Η Ελλάδα για τελευταία φορά πολέμησε, με τον τρόπο που πολέμησε, το 1974 στην Κύπρο. Οι Ελλαδίτικες δυνάμεις δεν ήταν πάνω από 2-3.000. Από πού προκύπτουν οι 14.189 που εμφανίζονται το 2014.
Έχουμε λοιπόν ένα σύνολο από περίπου 28.000 συνταξιούχους ετήσιου κόστους περίπου 300 εκ € σημαντικό μέρος των οποίων οι συντάξεις θα μπορούσαν να παύσουν.

Πρόταση 2
Κάθε χρόνο πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι τους παχυλά αμειβόμενους συνταξιούχους της ΔΕΗ περίπου 585 εκ € και στους συνταξιούχους ΟΤΕ 535 εκ € πλέον όλων των εισφορών και των επιχορηγήσεων του κράτους στα πλαίσια της σκανδαλώδους εύνοιας για αυτή την συγκεκριμένη κάστα υπαλλήλων.

Υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη εισφορά θεσπίστηκε ως αντιπαροχή έναντι περιουσίας που είχαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Ο ορισμός αυτού που λέμε «κράτος εν κράτει»
Η περικοπή αυτής της δαπάνης θα εξοικονομούσε όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα άμεσα 580+535 εκ € .

Πηγή και για τους 2 πίνακες το ΥΠΟΙΚ

Πρόταση 3
Σύμφωνα με τη ηλεκτρονικό σύστημα-έκθεση ΗΛΙΟΣ όπου καταγράφονται όλες οι συντάξεις, υπήρχαν τον Μάρτιο  2015 356.000 συνταξιούχοι που λάμβαναν 1.500€ ή και περισσότερα.
Η θέσπιση ενός ανώτατου ορίου 1.500€ ή έστω σημαντική μείωση αυτών θα μπορούσε να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά. Ειδικά εαν έμπαινε το ανώτατο όριο, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μείωση δαπάνης ύψους 1,15 δις € περίπου.

Αυτές οι 3 κινήσεις θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου 2,5 δισ εκ € περίπου, σε ετήσια βάση. Ωστόσο ξέρουμε που θα καταλήξει η ιστορία της "διαπραγμάτευσης". Να την πληρώσει για άλλη μια φορά ο ιδιωτικός τομέας.

IL

Διάβασε ακόμα
Συντάξεις: Τα νούμερα δεν βγαίνουν
Είναι δίκαιες οι περικοπές συντάξεων; Ναι είναι, για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας