Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

H εκτρωματική πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό

Είναι γνωστό ότι τα νούμερα στο Ασφαλιστικό δεν βγαίνουν . Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με την μεγαλύτερη δαπάνη συντάξεων ως % του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. (Λεπτομέρειες σε ανάλυση της  Eurostat)

Η μεταρρύθμιση του είναι αδήριτη ανάγκη που συνδυάζεται βέβαια και με πολιτικό κόστος μιας και στην Ελλάδα του λαϊκισμού οποιαδήποτε μεταβολή σε συντάξεις θεωρείται νεοφιλελευθερισμός και αναλγησία ανεξάρτητα του σε τι ηλικία και με πόσες εισφορές βγήκε κάποιος στην σύνταξη.


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπό την πίεση των εταίρων, μήνες τώρα προσπαθούσε να εκπονήσει ένα σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Αυτές τις ημέρες που έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της πρότασης Κατρούγκαλου μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για έκτρωμα.

Γιατί;

Ένα απλό παράδειγμα.

Οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου για κύρια ασφάλιση ανέρχονται στο 6,67% επι πάσης φύσεως αποδοχών (με το 13,33% να επιβαρύνει τους εργοδότες)

Με την πρόταση Κατρούγκαλου ένας εργαζόμενος 35 έτη με μέσες μηνιαίες αποδοχές 2.000€ και συνολικές κρατήσεις 65.660€ θα πάρει σύνταξη 1.168€. Ένας εργαζόμενος 20 έτη εργασίας με μέσες μηνιαίες αποδοχές 1.000€ και συνολικές κρατήσεις 18.760€ θα πάρει σύνταξη 679€.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτός που εργάστηκε 35 χρόνια έδωσε 3,5 φορές περισσότερες εισφορές σε σχέση με αυτόν που εργάστηκε 20 χρόνια αλλά θα λάβει 1,72 φορές μεγαλύτερη σύνταξη. Και σε αυτούς τους υπολογισμούς δεν περιλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις εισφορές αυτού που εργάστηκε πολλά έτη.

Είναι εμφανές ότι ευνοούνται, αναλογικά, αυτοί που εργάστηκαν λίγα χρόνια και έδωσαν λίγες εισφορές σε σχέση με αυτούς που εργάστηκαν πολλά χρόνια και έδωσαν πολλές εισφορές.

Με λίγα επικράτησε και εδώ μια ισοπεδωτική εξισωτική «αριστερή» λογική και επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας.

Αυτή η ιδιότυπη «αναδιανομή» που επιδιώκεται μέσω του ασφαλιστικού αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς οι Εταίροι ζητούν μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών - παροχών, με στόχο να εξαλειφθούν τα κίνητρα για «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία.

Επιπλέον, το σχέδιο δημιουργεί αντικίνητρα ασφάλισης, καθώς όσο περισσότερα έτη ασφάλισης και κατά συνέπεια υψηλότερο μέσο εισόδημα έχει κανείς τόσο μικρότερη σύνταξη θα λάβει (σε σχέση πάντα με αυτά που έχει πληρώσει).

Ας ελπίσουμε ότι οι «Θεσμοί» (aka Τρόικα) δεν θα αφήσουν αυτό το σχέδιο-βδέλυγμα να περάσει.


IL

1 σχόλιο :

  1. Έχουμε να κάνουμε με αναίσχυντους κομμουνιστές (πλεονασμός). Οι ισοπεδωτικές πολιτικές που ακολουθούν ελάχιστο αντίκτυπο έχουν στις συνειδήσεις τους ή στον όχλο που τους υπηρετεί. Η ελληνική κοινωνία είναι βαθιά αντι-καπιταλιστική, εμμονικά αντιδραστική στην επιχειρηματικότητα και μονότονα προσκολλημένη στον κρατισμό. Είμαστε οι μειοψηφία, καταλάβετέ το, και ως τέτοια θα μας κατασπαράξουν. Δεν υφίσταται ελπίδα στον ορίζοντα και δυστυχώς δεν έχω ιδέα τι μπορούμε να κάνουμε.

    Υ.Γ. Σε ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώνεις για τη συντήρηση της ιστοσελίδας. Φανατικός αναγνώστης.

    -Φίλιππος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας