Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Σανός ΑΑΑ: «Μόνο 9,7 δισ πήραμε απο τα μνημονιακά δάνεια»

Στις 4 Μαΐου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Handelsblatt μελέτη του European School of Management and Technology, σχετικά με την διοχέτευση των χρημάτων διάσωσης που δόθηκαν από τα ευρωπαϊκά κράτη και τους μηχανισμούς στήριξης για να αποφύγει την ασύνταχτη κατάρρευση η ελληνική οικονομία.

Η συγκεκριμένη μελέτη(;) αναφέρει ότι από 220 δισ € δανείων, μόλις τα 9,7 δις € πήγαν κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό ενώ τα υπόλοιπα, όπως γράφουν και γνωστά αντιμνημονιακά-αντιευρωπαικά sites που έσπευσαν άμεσα να εκμεταλλευτούν την είδηση, πήγαν σε ευρωπαϊκές τράπεζες και τοκογλύφους.


Είναι απορίας άξιο πως αυτό το «ινστιτούτο» κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα και αυτό διότι όποιος γνωρίζει τι σημαίνει πρωτογενές αποτέλεσμα εκτέλεσης προϋπολογισμού ή έστω όποιος γνωρίζει να ψάχνει επίσημα στοιχεία θα μπορούσε να καταλάβει γρήγορα πόσο εκτός πραγματικότητας είναι η συγκεκριμένη «μελέτη».

Πρωτογενές πλεόνασμα/έλλειμμα είναι με απλά λόγια αν το Κράτος βγάζει περισσότερα ή λιγότερα από αυτά που εισπράττει εξαιρουμένης της εξυπηρέτησης του χρέους. Στο συγκεκριμένο κείμενο δεν θα ασχοληθώ με το πώς εισπράττει αυτά που εισπράττει (μόνιμες αυξήσεις φόρων) και που τα ξοδεύει (πχ συντάξεις σε 50άρηδες, μη αποδοτικές ή και άχρηστες δημόσιες υπηρεσίες κτλ)
Στις βάσεις δεδομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καταγράφεται το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δισ € σε τριμηνιαία βάση.

Εκεί λοιπόν μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το συνολικό πρωτογενές έλλειμμα την περίοδο 2010-2014 ήταν 39,8 δισ €. Αυτά τα χρήματα που πηγαίνουν για να πληρώνονται μισθοί, συντάξεις, να λειτουργούν νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κτλ δόθηκαν από τους μηχανισμούς στήριξης.

Θα ήταν διασκεδαστικό να μας εξηγήσει το European School of Management and Technology την τεράστια διαφορά των χρημάτων που υπολογίζει ότι μπήκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό (9,7 δις €) σε σχέση με την πραγματικότητα (39,8 δισ €) όπως αυτή αποδίδεται απο τις βάσεις δεδομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Φυσικά δεν στέκομαι στο τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα (>100 δισ €) που τα δάνεια κατέστησαν εξυπηρετήσιμο γεγονός που μας κρατάει ακόμα στην ευρωζώνη αντί να εξέλθουμε με όλες τις γνωστές συνέπειες όπως πχ -60% στα εισοδήματα μας.

Ούτε βέβαια στην στήριξη των τραπεζών που έσωσε τα χρήματα των καταθετών και όχι τους τραπεζίτες όπως ισχυρίζεται η αντιμνημονιακή προπαγάνδα.

Το εκπληκτικό είναι ότι ακόμα και μετά από 3 μνημόνια και σε βέβαιη πορεία για 4ο υπάρχουν ακόμα πολλοί που πιστεύουν άκριτα ότι τους πλασάρεται αρκεί να είναι από «έγκυρο» σάιτ. Αλλά είπαμε:

IL

Διάβασε ακόμα
Συνολική έκθεση της Ευρωζώνης στην Ελλάδα ως % ΑΕΠ
Πόσο είναι το μέσο επιτόκιο που δίνουν στην Ελλάδα οι μηχανισμοί στήριξης
Οι επιπτώσεις Grexit και επιστροφής στην δραχμή ποσοτικοποιημένες


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας