Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Πόσους αφορούν οι περικοπές μισθών και συντάξεων μετά το νέο ασφαλιστικό / συνταξιοδοτικό νόμο Κατρούγκαλου

Τα νέα φορολογικά μέτρα που άρχισαν να ισχύουν από τα τέλη Ιουνίου, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης νομοθετικής μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα (Ν.4387/2016), έχουν προκαλέσει μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στις συντάξεις.

Οι μειώσεις αυτές οφείλονται σε έναν συνδυασμό αλλαγών στη φορολογική πολιτική, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος, οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και την εισφορά αλληλεγγύης, οι μειώσεις του ΕΚΑΣ και των επικουρικών συντάξεων. Αφορούν δε, τους μισθούς άνω των 617 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και μισθούς δημοσίου και συντάξεων άνω των 720 ευρώ. Επιπλέον, το μέγεθος των κρατήσεων εξαρτάται από το μηνιαίο εισόδημα του φορολογούμενου και από τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.



Σύμφωνα με πανελλαδική, τηλεφωνική έρευνα της Public Issue, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων τον Ιούλιο, το 50% των μισθωτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το 67% των συνταξιούχων είδαν μειώσεις στο μηνιαίο εισόδημά τους.

Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 1.186.000(1) μισθωτούς και 1.784.000(2) συνταξιούχους αντίστοιχα (Διαγράμματα 1 & 2) και, συνολικά, σχεδόν σε 3.000.000 άτομα (2.973.000). Ο εν λόγω αριθμός αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού εκλογικού σώματος(3) ή στο 53% των ψηφισάντων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015(4).

Γίνεται, επομένως, σαφές ότι οι νέες οικονομικές επιβαρύνσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση των έμμεσων φόρων, επηρεάζουν ένα σημαντικότατο τμήμα του πληθυσμού, γεγονός που θα έχει -αναπόφευκτα- ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις.

(1) Προβολή στον πληθυσμό των μισθωτών, με βάση την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού Α’ τριμήνου 2016 της ΕΛΣΤΑΤ, http://www.statistics.gr

(2) Προβολή στον πληθυσμό των συνταξιούχων, με βάση την 26η έκθεση Μηνιαίας Απεικόνισης Συνταξιοδοτικών Παροχών και Προνοιακών Επιδομάτων (Ιούλιος, 2015) του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», www.idika.gr/files/26η_εκθεση_ΗΛΙΟΣ_final.pdf

(3)Με βάση τη δημογραφική εκτίμηση της Public Issue.

(4)Στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν 5.566.295 άτομα. Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελέσματα εκλογών, http://ekloges.ypes.gr

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας