Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η τεράστια οικονομική ζημιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Αν κάποιος πάει να συγκρίνει τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής του 2014  και του 2016  θα πέσει σε κατάθλιψη από την τεράστια οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα (ο λογαριασμός είναι ακόμα ανοιχτός) η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου:


Ας δούμε ορισμένους βασικούς δείκτες (όλοι οι πίνακες αντλούν στοιχεία από τις επίσημες προβλέψεις της Επιτροπής) πως θα ήταν χωρίς την λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και πως δυστυχώς είναι τώρα.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Η πολιτική προέλευση δημοσιογράφων και εκδοτών

Γιώργος Μπόμπολας: Ο ΕΠΟΝίτης που έγινε βαρόνος. Δε χρειάζονται πολλές συστάσεις. Καναλάρχης, μεγαλοεκδότης, κατασκευαστικές εταιρείες, τα πάντα όλα. Έχει ακόμα μεγάλη αδυναμία στο ΚΚΕ.

Σταύρος Ψυχάρης: Κληρονόμος-Πρόεδρος του ΔΟΛ (Λαμπράκη), Πρόεδρος του Δ.Σ. του mega κ.τ.λ. Από κομμουνιστική οικογένεια, έκανε τα πρώτα του βήματα στο ΚΚΕ.

Μάνια Τεγοπούλου: Εκδότρια Ελευθεροτυπίας, MEGA κ.τ.λ. Κόρη του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Κίτσου Τεγόπουλου, θεωρείται ακροαριστερή.

Κώστας Γιαννίκος: Γνωστός κομμουνιστής, προερχόμενος από την πρώην ΕΣΣΔ.
Για ένα φεγγάρι είχε αγοράσει την διεθνούς φήμης κομματική εφημερίδα «Πράβντα».
Είναι βασικός μέτοχος (και διευθύνων σύμβουλος) του καναλιού Alter, ιδιοκτήτης των ραδιοφωνικών σταθμών John Greek, Oasis, Captain Jack, ιδιοκτήτης της εκδοτικής εταιρείας Modern Times, των τηλεοπτικών περιοδικών Tivo και Avanti, των δισκογραφικών εταιρειών Legend, MBI, Eros, Κίνησις, ΛΥΡΑ κ.λπ.

Αναστασιάδης Θέμος: ΑΝΤ 1, ΚΝΕ.

Ανάπτυξη 2,7% το 2017;

Ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ. Και μόνο το νούμερο ξενίζει μιας και εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες προβλέψεις με εξαίρεση το φθινόπωρο του 2014 όπου και πάλι ο προϋπολογισμός προέβλεπε μεγέθυνση της οικονομίας για το 2015 της τάξης του 2,7%.

Αυτό που δεν προέβλεπε βέβαια ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προέκυψε τον Ιανουάριο του 2015 και η συνακόλουθη θύελλα της περήφανης διαπραγμάτευσης με πουκάμισα έξω και σηκωμένους γιακάδες που έβλαψε πολλαπλώς και εκτενώς την χώρα.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην πρόβλεψη είναι οι τομείς οι οποίοι θα συμβάλουν στην προβλεπόμενη μεγέθυνση. Σύμφωνα λοιπόν και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανάπτυξη του 2017 θα οφείλεται κατά βάση στην αύξηση των επενδύσεων (ανοιχτό μωβ στον πίνακα) και δευτερευόντως στην αύξηση της ιδιωτική κατανάλωσης (γαλάζιο χρώμα)


Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Αριστερά του μίσους, Δεξιά της αμνησίας

Ο χθεσινός «Ριζοσπάστης» είχε στην πρώτη σελίδα του θέμα με τον τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς συνεχίζουμε». Ηταν η κεντρική ιδέα της ομιλίας του Δ. Γόντικα, σε εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του λεγόμενου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας – δηλαδή, τα 70 χρόνια αφότου το ΚΚΕ ξεκίνησε και επίσημα τον πόλεμο για την κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα. Στις εσωτερικές σελίδες, διαβάζουμε ότι «στα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν, αποσπώντας το πιο δυνατό χειροκρότημα που ξεσήκωσε την αίθουσα, ήταν το ηχογραφημένο ντοκουμέντο με τη φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη, που πρωτοπαρουσιάστηκε χτες». Ψυχραιμία· διότι, όπως λέει ο ποιητής, «είναι κι αυτή μια στάσις. Νιώθεται». Νιώθεται, προφανώς, από όσους μετείχαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση και από το κόμμα που την οργάνωσε.

Την ίδια επιλεκτική (έως στρεβλωτική) στάση έναντι του ιστορικού παρελθόντος είδα και από την πλευρά της κυβερνώσας Αριστεράς, προ εικοσαημέρου, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης των Αθηνών από τον γερμανικό στρατό το 1944. Παντού, στις ομιλίες, στις δηλώσεις, στην επετειακή αρθρογραφία των στελεχών της στον Τύπο, διαπίστωνες την εύσχημη υποβολή του μύθου ότι οι ναζί εγκατέλειψαν την κατακτημένη Αθήνα επειδή τους νίκησε με τον ηρωικό αγώνα «ο λαός μας» – όρος με τον οποίον εννοούν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Περιττεύει να ασχοληθούμε με την τερατώδη αφέλεια του μύθου ή με την εξωφρενική αγραμματοσύνη όσων τον αποδέχονται. Σημασία έχει ότι αν χάψεις τον μύθο αυτόν, έπειτα είναι πολύ φυσικό να συγκινείσαι όταν ακούς τη φωνή του Ζαχαριάδη και να πιστεύεις ότι ο αγώνας στον Γράμμο συνεχίζεται.

Συνολικές προβολές σελίδας